De kunst van programmeren #4
In De kunst van programmeren geven we je een kijkje achter de schermen bij onze programmeurs. Zij bedenken alles wat jij tijdens de elf dagen van Noorderzon gaat zien en beleven—van theater tot muziek en van containervoorstellingen tot kunst en lezingen. Maar wie zijn de mensen achter het programma? Hoe maken zij hun keuzes? En wat drijft hen?
Vandaag spreken we met Milou de Boer en Jasmine Wouwenaar de programmeurs achter ons jongste programmaonderdeel: &Society

De wereld om ons heen
Noorderzon heet voluit Noorderzon Festival of Performing Arts & Society. Juist dat laatste onderdeel – &Society – vormt een bijzonder programma binnen het festival. “Het is ons nieuwste programma, vol lezingen, gesprekken, panels, literatuur, poëzie, spoken word, film, beeldende kunst en meer,” vertelt Milou. “&Society opent je blik op de wereld, verbindt het internationale theateraanbod met actuele thema’s en nodigt je uit om in gesprek te gaan.”
“We pikken onderwerpen op die we veel terugzien in het nieuws, of die we opvangen in gesprekken om ons heen,” zegt Jasmine. “Welke boeken verschijnen er? Welke artikelen vallen op? Wat horen en zien we terug in muziek en kunst? Maar ook: over welke thema’s wordt er gepraat op de kringverjaardag van ome Henk? Al die indrukken proberen we te verweven in het &Society-programma van Noorderzon.”
Milou vult aan: “Belangrijk om daarbij te vermelden is dat we altijd op zoek gaan naar de langere lijnen. Omdat Noorderzon maar één keer per jaar plaatsvindt, kunnen we niet inspelen op de hype van het moment – in plaats daarvan vertellen we liever het verhaal áchter de hype.”


Een puzzelstukje
Volgens Jasmine is &Society dan ook geen losstaand eiland, maar een puzzelstukje binnen het grotere verhaal van het festival. “Soms sluit een thema dat wij opmerken aan bij een bestaande voorstelling. En soms is het andersom: een thema dat wij bespreken, inspireert andere onderdelen van het festival.”
“Ik hou ontzettend van verbindingen leggen en verhalen vertellen,” vult Milou aan. “Ik wil op een andere manier laten zien wat er in de wereld speelt – en hoe je daarmee om kunt gaan. &Society biedt daar een mooie plek voor. En soms is het zelfs een uitlaatklep.”
Uit de bubbel
Voor Jasmine is het mooiste aan &Society dat er ruimte is voor uiteenlopende stemmen en perspectieven. “We willen mensen een beetje uit hun comfortzone halen – en hopelijk ook uit hun bubbel – zodat ze nieuwe inzichten opdoen.”
“Eén van mijn favoriete programma’s die ik heb geprogrammeerd, was het uitverkochte panel Memes vs Cartoons van twee jaar geleden,” vertelt Milou. “Daarin ging illustrator Jip van den Toorn in gesprek met meme-makers en onderzoekers. We leven in een tijd van pandemieën, oorlogen, inflatie – en o ja, de klimaatcrisis hangt ook nog boven ons hoofd. Hoe fijn is het dan om even een grappig, maar kritisch plaatje te kunnen delen om de pijn een beetje te verzachten?”

Beige is stom
Wat ze vooral hopen? Dat het publiek geraakt wordt. “Ik hoop dat mensen iets nieuws horen of een ander inzicht krijgen,” zegt Milou. “Dat hun wereld een stukje groter wordt, of dat ze geraakt worden en er verder over willen praten – of gewoon even keihard hebben moeten lachen. Mag allemaal.”
Jasmine lacht: “Of als iemand zegt: ik vond het verschríkkelijk – dat mag ook, graag zelfs! We willen dat mensen iets vinden en aan het denken worden gezet. Verschrikkelijk is altijd beter dan ‘prima’. Prima is beige. En ik vind beige een stomme kleur.”
Wat je kunt verwachten van &Society op Noorderzon 2025? Vertrouwde partners zoals Studium Generale, De Linkse Mannen, Platform GRAS en Arts in Society (RUG) keren terug met nieuwe thema’s. Maar verwacht ook toffe namen en frisse stemmen. Binnenkort hoor je meer over het programma van &Society, met onder meer een bijzondere ervaring in Dot.