Spring naar inhoud

Duurzaamheid en toegankelijkheid op Noorderzon

Hardcups, rolstoeltoegankelijkheid, duurzame merchandise, kaartjes doneren en voedsel voor de geest: Noorderzon heeft bewustwording en duurzaamheid al jarenlang hoog in het vaandel staan. Daarom hebben we al jarenlang het keurmerk Green Key Goud. De Green Key organisatie keurt ons daardoor ieder jaar tweemaal: in de voorbereiding en tijdens het festival. Samen met onze partners zijn we constant bezig met innovaties en faciliteiten die duurzaamheid en toegankelijkheid in alle facetten verbeteren. Tijdens het festival kom je daarvan heel veel zichtbaar - en onzichtbaar - tegen.  

© Deon Prins

Hardcups en waterpunten
Een uitdaging voor een groot publieksevenement als Noorderzon is het terugdringen van de hoeveelheid plastic afval. En dat doen we al hartstikke goed. Van bier tot fris, alle drankconsumpties worden geschonken in zogeheten hardcups (bekers gemaakt van herbruikbaar hardplastic) die we als festival aanschaffen, schoonmaken en telkens gebruiken. Daarmee wordt de hoeveelheid wegwerpplastic enorm teruggedrongen. Jij draagt je steentje bij door je beker steeds mee te nemen naar de bar of in te leveren. Voor eenmalig 1 euro maak je gebruik van je beker. Het festival werkt nauw samen met Waterbedrijf Groningen om bezoekers te stimuleren zelf waterflesjes mee te nemen die ze kunnen vullen met schoon en gratis drinkwater bij meerdere watertappunten. Noorderzon verkoopt dus ook geen gebotteld water. 

Koffiedik, pachters en backstage
In het kader van hergebruik werkt Noorderzon samen met Harrie de Vries (Hoogeland Catering) door tijdens het festival koffiedik in te zamelen voor zijn oesterzwammenkwekerij. Op Noorderzon proeven bezoekers gelijk het resultaat in zijn handgemaakte oesterzwambitterballen. In samenwerking met de pachters worden in het plantsoen zoveel mogelijk biologisch, seizoensgebonden en fairtrade eten geserveerd, met uitsluitend duurzame bordjes, servetten en bestek. Er zijn meer dan genoeg vegetarische, veganistische en glutenvrije opties. Backstage eten crew en artiesten elke zondag volledig vegetarisch. Eten dat niet wordt geserveerd, wordt de volgende dag hergebruikt. Afval wordt gescheiden ingezameld, backstage maken we ook gebruik van ReFood-containers. ReFood zorgt ervoor dat alle ingezamelde organische resten in hun eigen biogasinstallaties worden omgezet in duurzame energie en meststof. 

Biodiesel, slimme schakelkasten en kilometers LED-lampjes
We maken gebruik van biodiesel HVO. De afkorting HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’. HVO wordt, naast de plantaardige oliën, ook geproduceerd uit afval, restoliën en vetten, zoals afgewerkt frituurvet en geeft veel minder CO2-uitstoot. Daarnaast maken we gebruik van slimme schakelkasten, waardoor we zoveel mogelijk stroom kunnen gebruiken uit vaste aansluitingen in het plantsoen. Hierdoor hoeven we minder brandstof te gebruiken en hoeven aggregaten ‘s nachts niet aan te staan. De bekende lampjes in het Noorderplantsoen -3,5 kilometer aan lintverlichting - bestaat volledig uit LED. 

Klimaatneutrale merchandise en delen van vluchten
De crewkleding en merchandise verkrijgbaar in De Winkel, verzorgd door P&P, is klimaatneutraal gemaakt van biologisch katoen en geproduceerd met zonne- en windenergie. Alle kleding wordt geverifieerd door de Fair Wear Foundation en is Peta-approved Vegan. Daarnaast worden onze crewshirts gewassen en hergebruikt. Vrijwilligers kunnen het shirt ook mee naar huis nemen en bij een volgende editie weer meenemen. Dan wordt een extra vormgevingselement bijgedrukt zodat zij hun eigen collector’s item bij elkaar kunnen sparen. Dit is een cumulatief systeem, waardoor we tot en met 2026 heel veel shirts besparen! 
Internationale tours van artiesten delen we met fijne festivalpartners in Europa; zo hebben artiesten meerdere speeldata en vliegt niemand alleen voor 1 optreden de (halve) wereld over.

Inclusief beleid
Duurzaamheid strekt bij Noorderzon ook tot het sociale domein. We proberen ieder jaar op innovatieve wijze het festival toegankelijk te maken voor een zo’n breed mogelijk publiek. Elk jaar proberen we de rolstoelvriendelijkheid op het festivalterrein en bij de voorstellingslocaties te verbeteren. Verschillende voorstellingen uit het programma zijn daarnaast geschikt bevonden voor mensen met een gehoorbeperking, dit wordt altijd bij het programmaonderdeel aangegeven. Zo werken we al jaren samen met het Doveninstituut Groningen. En we hebben ons laten onderzoeken door de taalambassadeurs van Stichting Lezen & Schrijven (2023) op ons gebruik van taal en hoe je je weg kunt vinden op ons festival.

Inclusiviteit vertaalt zich ook door in het vrijwilligersbeleid: iedereen is welkom om onderdeel te worden van de meer dan 500-koppige crew. Hiervoor werken we onder meer samen met de Gemeente Groningen, Opleidingscentrum Vluchtelingenwerk, statushouders en -opvang, LINK050.  

Met fotograaf Jan Westerhof (die ook zorgverlener is) werken we ook al jaren samen met een leuke groep mensen met een mobiliteitsbeperking, die door hem worden begeleid om bij ons te (leren) fotograferen. De buurtbewoners om het Noorderplantsoen heen ontvangen we ieder jaar op een buurtborrel en houden we op de hoogte van de plannen via een omwonendenbrief en berichten in buurtkranten.  

Prijsbeleid, Geef een Toegift en cultuurtasjes voor de Voedselbank
Stichting Noorderzon heeft brede toegankelijkheid en een feest voor iedereen hoog in het vaandel. Daarom is het festivalterrein gratis toegankelijk, is er een groot gratis te bezoeken programma en houden we de ticketprijzen voor voorstellingen altijd zo laag mogelijk. Daarnaast doen we weer mee aan de landelijke campagne Geef een Toegift, een initiatief van De Verenigde Podiumkunstenfestivals. Hiermee worden bezoekers opgeroepen om een entreekaartje te kopen voor iemand met minder financiële middelen. Bij aankoop van een ticket kunnen bezoekers dus kiezen of ze een extra kaartje(s) achterlaten voor een onbekende. Met de hulp van Stichting Quiet Groningen wordt gezorgd dat deze bij de juiste personen terecht komen. Noorderzon doneert daarnaast 250 linnen cultuurtasjes met inhoud aan Voedselbank Stad Groningen, zodat een grote groep gezinnen ook zonder kosten, een dag van het festival kan genieten. 
We doneren met EFF (European Festival Forest) 1/3e van onze donaties aan het planten van bomen voor Co2 compensatie. Het volledig Co2 neutraal worden is niet zomaar gedaan en alle beetjes helpen. Deze bomen worden aangeplant door Staatsbosbeheer Ijsland, op een aangewezen gebied, even buiten Reykjavik (Ijsland).