Spring naar inhoud

Studium Generale Groningen op Noorderzon

Drie lezingen vol verwondering

Zoals ieder jaar werken we graag samen met een heel aantal partners bij ons uit de stad. Een van hen is Studium Generale Groningen. Samen organiseren we al jaren een aantal lezingen over uiteenlopende onderwerpen, met een focus op wetenschap, cultuur en/of maatschappij. We zijn heel blij dat we ook dit jaar drie lezingen organiseren als onderdeel van het &Societyprogramma. 

De kaartverkoop voor deze lezingen start op 22 juni om 12.00 uur.

© Jantina Talsma

Mens of Monster - met Alette Smeulers
Oorlogsmisdadigers, genocideplegers en terroristen doen de meest vreselijke dingen, maar zijn ze echt zo anders dan wij?

Bombardementen op ziekenhuizen, massaslachtingen onder onschuldige burgers en woonwijken die met een druk op de knop worden weggevaagd - dit zijn allemaal misdaden die het menselijk geweten schokken en ons verbijsteren. Wie doet zoiets? Wat zijn dat voor mensen? Wat drijft en motiveert hen? Alette Smeulers doet al ruim 30 jaar onderzoek naar daders van internationale misdaden, zoals genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en terrorisme. Wat gaat er in de hoofden van oorlogsmisdadigers om en hoe kijken ze naar zichzelf? Worden ze zo geboren of zo gemaakt? En hoe kunnen we ze stoppen?
Dinsdag 27 augustus, meer info volgt

Dat is mien laand - met Fieke Gosselaar, Maarten Zwiers en Jetse Goris
‘Dikke bak met biet’n!’, d’Olle Grieze of ‘Het Gras van het Noorderplantsoen’: waar denk jij aan bij Groningen? De eigen taal, streekproducten, plaatselijke gebruiken, muziek, podcast en film; de regionale identiteit staat weer volop in de belangstelling. Waarom? Omdat het zonde is dat de eigen taal en cultuur verloren gaan? Of zijn er nog andere verklaringen voor deze ontwikkelingen? Drummer van Rooie Rinus en Pé Daalemmer, Jetse Goris, onderzoekt met zijn gasten de regionale identiteit. 
Donderdag 29 augustus, meer info volgt

Het Twijfelachtige Spektakel - met Niels Taatgen en theaterduo Sjors & Ruud
Een reizende showman betovert het publiek met zijn wonderbaarlijke wetenschappelijke verzameling. Maar wanneer twijfel toeslaat, rijzen vragen over de betrouwbaarheid van wetenschap. Is twijfel te overwinnen of opent het slechts nieuwe paden van onzekerheid? Ontdek dit en meer in het Twijfelachtige Spektakel van theaterduo Sjors & Ruud. 

Hoogleraar kunstmatige intelligentie Niels Taatgen schuift aan om uit te leggen welke rol twijfel in zijn werk speelt. Hij ontwerpt slimme materialen op basis van de biologie van het brein: kleine deeltjes met het vermogen zelf te leren nadenken. Een chip op basis van deze technologie zou krachtig genoeg zijn om in één keer honderden, of zelfs duizenden generaties computers te overtreffen. Hoe zou dit onze wereld veranderen? Kom langs, en twijfel mee!   
Zaterdag 31 augustus, meer info volgt