Spring naar inhoud

Podcast Voor de Zon

Vanuit het Noorderplantsoen in Groningen nemen we je in de podcastserie Voor De Zon vanaf nu elke maand mee op reis naar een onderwerp dat raakt aan Noorderzon. Jelte Posthumus & Anne-Jan Toonstra bespreken samen met wetenschappers, bezoekers en omwonenden uiteenlopende thema’s: van massapsychologie tot aan de geschiedenis van de zomervakantie. Interessante onderwerpen luchtig gebracht én tegelijkertijd zin krijgen om heerlijk te flaneren in het ‘noorderzonnetje’: wat wil je nog meer.

Aflevering 1: Massapsychologie van festivals
In deze eerste aflevering vertelt sociaal psycholoog Tom Postmes (Rijksuniversiteit Groningen) meer over de massapsychologie van festivals. Hoe is het om kunst te ervaren in je eentje of juist samen? Wat is de betekenis van samen eten en drinken? Wil je juist zien of gezien worden?

Luister de eerste aflevering via: Spotify , Google of Soundcloud.

Aflevering 2: Essentie van kunst & cultuur
In de tweede aflevering vertelt Hoogleraar Cultuur & Cognitie Barend van Heusden (Rijksuniversiteit Groningen) meer over hoe essentieel kunst voor ons als mensen is. Ervaar je kunst & cultuur live anders dan online? Wat hebben we tijdens de lockdown allemaal gemist?

Luister de tweede aflevering via: Spotify , Google of Soundcloud.

Aflevering 3: Zijn festival ook rituelen?
Tijdens de derde aflevering wordt de combinatie festivals & rituelen besproken met filosoof, schrijven en hoofdredacteur van Filosofie Magazine: Coen Simons. Hij vertelt dat ''rituelen voortdurend veranderen en een mens kan niet zonder''. Maar behoort een festival ook tot een ritueel? En wat zegt dat over ons als mensen? Is een festival een soort kerkdienst? Jelte en Anne-Jan zoeken het voor je uit!

Luister de derde aflevering via: Spotify, Google of Soundcloud.

Aflevering 4: Wat is de geschiedenis van de zomervakantie en vrije tijd?
In de vierde en laatste aflevering van dit seizoen staan Jelte & Anne-Jan samen met historicus Boike Teunissen stil bij de geschiedenis van de zomervakantie en vrije tijd. Want de zomervakantie en het woord 'weekend' bestaan veel korter dan je misschien zou denken... Maar waarom valt de zomervakantie eigenlijk in de zomer? Waarom moeten we op reis om echt vrij te zijn en tot rust te komen? Boike Teunissen vertelt het je!

Luister de laatste aflevering via: Spotify, Google of Soundcloud.