Cinema Nova | Openluchtbioscoop
Groninger Archieven i.s.m. Filmvereniging Groningen
- Programma soort
- Ook in het park
- Genre
- Film
Op het grote scherm van onze splinternieuwe buitenbioscoop Cinema Nova is het beste van de afgelopen jaren te zien op het gebied van korte Noordelijke film, gecureerd door de Groninger Archieven.
Het bekijken van het scherm is gratis. Wil je het ook horen? Huur dan een koptelefoon (4 euro) bij de ingang van Cinema Nova
Rolstoelvriendelijk
Deze voorstelling is rolstoelvriendelijk. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Mobiliteitsbeperking anders dan een rolstoel
Heb je een mobiliteitsbeperking anders dan een rolstoel en wil je deze voorstelling bezoeken? Mail dan naar tickets@noorderzon.nl, we denken graag met je mee.

Films op het grote doek
Kom kijken naar Doc night, Animation night of Fiction night en laat je verrassen door Noordelijke makers met een mooie dwarsdoorsnede van recente geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen, kunst- en popmuziekverhalen en pure schoonheid in beelden. En er is meer: elke avond vanaf 22.00 uur bieden de Groninger Archieven je een trip down memory lane met historische beelden, korte films en fragmenten uit de eigen collectie.
14 augustus | 16:00 - 22:00 | Doc Day 1
Van de Straat | Rianne Aalbers
23 minuten
In de documentaire ‘Van de Straat’ staan de levens van de Groningse Roelof, Iddo en Farhad centraal. Ze zijn ieder op een gegeven moment door verslaving, eenzaamheid en verschillende tegenslagen dak- en/of thuisloos geworden. Ze worden vaak niet begrepen en vallen daarom buiten de samenleving. In deze rauwe documentaire wordt op intieme manier duidelijk wie deze Stadjers zijn en hoe zij, ondanks alles, toch proberen om iets van het leven te maken.
Roze Bubbel | Afra Rijkhof & Marleen Danhof
32 minuten
Afra is opgevoed door twee moeders. Opgroeien voor haar voelde als een grote roze bubbel, warm en liefdevol. Maar toen ze hoorde welke maatschappelijke obstakels haar ouders moesten overwinnen om een kind te krijgen, brak haar bubbel. Zo bestond haar ene moeder 12 jaar lang niet voor de wet. Dit is nog steeds de realiteit voor veel meeroudergezinnen. Toen Afra dit hoorde, werd ze vastberaden om het verhaal van regenboog gezinnen te vertellen. In deze documentaire laten filmmakers Afra Rijkhoff en Marleen Danhof zien wat er gebeurt als je buiten het ‘standaard’ plaatje van een gezin valt. We volgen het verhaal van Afra en haar twee moeders, twee meeroudergezinnen, de experts Henny Bos (professor of Sexual and Gender Diversity in Youth) en Sara Coster (bestuurslid Meer dan Gewenst en kinderwenscoach) en oud D66-kamerlid Lisa van Ginneken.
15 augustus | 16:00 - 22:00 | Animation Day 1
Memories wrapped in Paperplanes | Antonia Rehnen
2016, 12 minuten
Oude, vaak beschadigde, zwart-wit films (afkomstig uit Groninger AudioVisuele Archieven) vormen de decors voor animaties die, begeleidt door de sferische geluiden van de band Kinetophone, scènes tonen die op een dagdroom lijken.
Net als gedachten die vluchtig weer verdwijnen of te lang blijven, volgen de film sequenties elkaar op. In de onrust van de stad onthult een rood gordijn een winterse scène van schaatsers op bevroren grachten, waarop sneeuwvlokken van papier vallen die schaduwen werpen. Dichte mist wordt doorbroken door lichte papieren boten die in de hand van de kunstenares tot papieren vliegtuigen omgevormd worden.
Ich flüstere mir zu | Jelte van Lente & Hanne van der Velde
2021, 11 minuten
Het werk van beeldend kunstenaar Antonia Rehnen begint met het visualiseren van een gedachte, een emotie, een droom. Door het creëren van collages, stop-motion animaties en kunstenaarsboeken vertaalt ze op eigen wijze haar speelse ideeën naar een kunstwerk.
In ich flüstere mir zu wordt de kijker meegenomen in het ontstaansproces van haar werk, continue golvend tussen droom en werkelijkheid. De muziek van Kinetophone versterkt de dromerige beelden. Het resultaat is een poëtisch portret, niet zozeer van haarzelf, maar te meer van de toverachtige wereld waarvan zij zelf onderdeel wordt.
Blau | Antonia Rehnen
2025, 12 minuten
De film Blau reflecteert op de solitaire confrontatie met eenzaamheid, waarbij de natuur en de esthetische schoonheid en diepte van een kleur comfort bieden.
Voor deze film heeft regisseur Antonia Rehnen samen mogen werken met geluidsanimator Wart Wamsteker, die het beeldwerk op prachtige en ontroerende wijze met geluiden laat resoneren, en muzikant René Duursma, wiens mooie en experimentele soundscape de film draagt.
Blau draaide ook op Forum's animatiefilmfestival Framed en was daar in de start competitie de winnaar in de categorie Shorts of the North. Uit het juryrapport: “Een indrukwekkend gebruik van verschillende media. De film voelt heel persoonlijk en toch universeel aan. De film neemt je mee op een nostalgische en meditatieve reis die je helemaal in vervoering brengt. De intrigerende soundscape draagt sterk bij aan de droomachtige wereld waarin de film zich afspeelt.”
Closet Clouds | Antonia Rehnen
4 minuten
Closet Clouds is een compliment aan de wolken en hun inherente potentieel van verbeelding. De film is gemaakt als geschenk aan de filmmaker zelf, op een moment dat zij te veel thuis was en verlangde naar meer ruimte. Met het beeld uit haar jeugdherinnering van de kledingkast, die langzaam open gaat met de hulp van muizen en vogels in Disney's Assepoester, besloot zij haar eigen kledingkast op wonderbaarlijke wijze te openen om daarin de lucht na te bootsen, door wolken van watten op te hangen. De projecties zijn als gedachten; soms zijn ze van korte duur en soms blijven ze langer hangen. De muziek versterkt de beelden, en is samengesteld uit tweedehands geluiden en bijna vergeten melodieën.
De film bestaat uit geprojecteerd filmmateriaal (Groninger Archieven) en stop-motion animaties.
16 augustus | 16:00 - 22:00 | Rockumentary Day 1
Come Correct, de Knoalster hip hop scene van de jaren ‘90 |James Serra & Geugie Hoogeveen
24 minuten
Eind jaren tachtig is het Groninger dorp Stadskanaal een broeinest voor hiphop. Een grote groep jongeren, bijna allemaal kinderen van arbeiders in de Philips-fabriek, houdt zich intensief bezig met breakdance, rappen, graffiti spuiten en beats maken. Voormalig jeugdsoos De Kwinne is het creatieve centrum waar de jongeren in die tijd samenkomen en gedachten, maar vooral muziek, met elkaar uitwisselen.
In Come Correct gaan Kanaalster hiphoppers James Serra en Geugie Hoogeveen nog een keer langs bij de oude crew van breakdancers, graffiti-artiesten en beatmakers. Wat voor rol speelde hiphop bij het opgroeien in Stadskanaal? En welke invloed heeft de voormalige Philips-fabriek op hun wereld gehad? You gotta Come Correct!
Tuutjefloiters | Roeland Dijksterhuis & Carla Wolbers
26 minuten
De Tuutjefloiters uit Termunterzijl vormen jarenlang een streektaal trio dat met vlotte en vooral melancholische liedjes succes oogst in de provincie. Van ‘84 tot ‘94 spelen An, Geert en Fransien Kuiper op zo’n beetje ieder podium dat er in de provincie te vinden is. Stille kracht achter het in Groningen wereldberoemde trio is An Kuiper die met haar verstilde liedjes haar jeugd, Groningen bezong. Voor haar dichtwerk en liedjes ontving ze in 2014 de K. Ter Laan-prijs. Hoe kijken An en Fransien terug op al die belevenissen in de provincie en de gebeurtenissen uit hun eigen leven?
17 augustus | 16:00 - 22:00 | Doc Day 2
Kon Minder | Fleur Nonnekes
2023, 32 minuten
De 32-minuten-durende film is een kleurrijk, muzikaal, komisch, romantisch, hybride portret over het dagelijkse Groningse leven van Groningers op een doodgewone vrijdag in Groningen. De portretten in 'Kon minder' zijn als schilderijtjes en laten het verloop van een doodgewone vrijdag zien. In deze film zit geen drama. Dat is namelijk helemaal niet Gronings. Alles gaat gewoon zoals het gaat. En dat alles is prachtig, rustgevend en prima zoals het is. Zoals een echte Grunneger zou zeggen: ‘Kon minder’.
Ready Set Rock ‘n Roll | Alex Pitstra en Koen de Koning
2019, 22 minuten
In 2019 werd een bekroonde, 22 minuten durende documentaire gemaakt door filmmakers Alex Pitstra en Koen de Koning over hoe live streaming in 1994 werd uitgevonden door een paar kinderen, en hoe ze begonnen met het produceren van livestreams voor een aantal van de belangrijkste Europese muziekfestivals: ’Ready Set Rock 'n Roll'!
18 augustus | 16:00 - 22:00 | Fiction Day 1
#VaderJacob | Sander Blom
2020, 15 minuten
Vader Jacob is pastoor in een kerk op het Groninger platteland. Als hij wordt geconfronteerd met de sterk afnemende interesse voor de kerk, besluit hij een drastische stap te nemen en social media influencer te worden. Al snel laat hij zich aardig meeslepen, totdat één noodlottige beslissing alles op het spel zet.
Jäger | Julian Verkerk
2022, 20 minuten
Klethoven 1974, politierechercheurs Bert en Frank zijn op missie om een mysterieuze arrestant op tijd over te dragen aan de Duitse autoriteiten.
De boule de boule | Fedde Hoekstra
20 minuten
Tragi-komedie gesitueerd op een verlaten en besneeuwde camping op het platteland van Noord Groningen. Een eenzame kluizenaar en een neerslachtige vluchteling proberen elkaar te vinden door het spelen van jeu de boules. Ze hechten pas echt na de komst van een pedante crimineel. De boule de boule is een verhaal waarin de personages alle drie op hun eigen wijze op de vlucht zijn en lompheid uiteindelijk leidt tot omarming van het leven. De film is, net als de aardappelen uit de streek, ruw en weerbarstig aan de buitenkant maar van binnen bloemig en zeer smaakvol. De maniakale soundtrack werd gecomponeerd door het sleazerock duo zZz.
19 augustus | 16:00 - 22:00 | Animation Day 2
Walk Like a Duck | Kat Keienburg
2023, 4 minuten
Deze korte film onderzoekt lang vergeten herinneringen uit de kindertijd van de maker, en is een onderzoek naar waarom de maker loopt als een eend. Het is geen diepgaand psychologisch onderzoek maar de maker benadert het verleden nieuwsgierig, analyserend en met humor.
Soep | Christa Moesker
2023, 10 minutes
Een schipbreukeling zit vast op een kleine zandbank. Op een dag graaft hij een plastic metselkuip uit het zand en probeert daarmee aan het eiland te ontsnappen. De zee heeft echter andere plannen en neemt de schipbreukeling mee op een confronterende excursie. De aanleiding voor het maken van deze film was de containerramp in 2019 voor de kust van Nederland, toen een schip lading verloor en er honderden containers in zee verdwenen en de troep aanspoelde op stranden en dijken. Weet je hoeveel rommel er nog steeds in zee ligt? Het is een verhaal over de mens en de zee. Over een schipbreukeling, zijn wanhoop, zijn pogingen om zijn huid te redden. Over de zee, constant aanwezig, af en aanrollend, meedogenloos en zachtzinnig. Het is een film over schoonheid en rotzooi. Over het aanvaarden van consequenties.
Polska Warrior | Big Pixel animation studio Haren en Happy Ship
25 minuten
Eryk zit op zwemles. Zijn vader, vroeger zelf zwemkampioen, heeft hoge verwachtingen van zijn zoon. Maar Eryk niet, hij houdt helemaal niet van zwemmen. Hij houdt veel meer van gamen. Daar is hij de grote held, Polska Warrior, en kan hij de hele wereld aan. In het zwembad en zijn echte leven worstelt Eryk met alle verwachtingen die iedereen van hem heeft. Hij ontsnapt door te gamen. Als hij op een gegeven moment niet meer kan ontsnappen, laat hij zien dat hij in het echt ook een held kan zijn. Een ontroerende, grappige en spannende animatiefilm.
Wild | Ultrakort, Happy Ship & Martin Venema
2013, 2 minuten
Wild is het verhaal van een te enthousiaste jager die vrij en blij door het rustige bos loopt. Het wordt al snel duidelijk dat hij niet weet wat hij mist.
See me | Patty Stenger & Yvonne Kroese
2020, 9 minuten
Een grotemensenfeestje? Als kleine uk die door iedereen over het hoofd wordt gezien, is dat soms een regelrechte nachtmerrie. Dat vraagt om drastische actie... Als niemand je ziet staan - zelfs je bloedeigen moeder niet - ga je vanzelf anders naar de dingen kijken. In de fantasie van een klein meisje worden de benen van de volwassenen dan houterige takken en een schoothondje een monster. En die vis op die sandwich blijkt stiekem nog gewoon in leven. Originele animatiefilm die helemaal gefilmd is vanuit het perspectief van het jonge personage, dat klein genoeg is om zich onder moeders rokken te verstoppen. Maar hoe krijg je wél de aandacht van haar - en de andere feestgangers?
Ultrakort - Blind Date | Camiel Schouwenaar, Happy Ship & Martin Venema
2019, 2 minuten
Tijdens haar eerste date met Bas verbergt Bodine haar dikke bril. Dat had ze beter niet kunnen doen: zo wordt het letterlijk een blind date. Of is het romantische avondje toch nog te redden? Bodine kijkt uit naar haar eerste date met Bas. Voordat hij bij haar aan tafel schuift, doet ze vlug haar dikke bril af. Maar wat een romantisch avondje had moeten worden, loopt uit op een mislukking. Bodine kan de menukaart niet lezen en Bas heeft geen tafelmanieren. Als hij haar ten dans vraagt en wild over de dansvloer sleurt, weet Bodine dat ze een mismatch zijn. Tot ze haar bril weer op zet. Gemaakt in het kader van Ultrakort.
20 augustus | 16:00 - 22:00 | Doc Day 3
I am famous | Ismaël Lotz
15 minuten
Korte documentaire over acteur, komiek en kunstenaar Tom Wilson die ineens enorme bekendheid genoot toen hij in de eind jaren tachtig de bullebak Biff Tannen speelde in de populaire Back to the Future films.
De laatste boer van Euvelgunne | Tom Tieman
2017, 34 minuten
Tussen het razende verkeer van de Groninger ringweg en de bedrijven op industrieterrein Euvelgunne houdt boer Thies Dijkhuis nog elf koeien op zijn kleine stukje land. Vroeger keek Dijkhuis vanuit zijn boerderij uit over de weilanden. Veel collega-boeren zijn uit het voormalige gehucht Euvelgunne vertrokken om plaats te maken voor de industrie. Ook Dijkhuis had weg kunnen gaan, maar hij besloot om samen met zijn broer Teun de strijd aan te gaan met de oprukkende stad. Hij wilde zijn land, dat aan de boorden van de historische rivier De Hunze ligt, in de oorspronkelijke staat behouden. Om je geboortegrond te behouden, moeten er offers worden gebracht. Vooruitgang is onvermijdelijk maar Dijkhuis boert, ondanks zijn verslechterende gezondheid, stug door met hulp van zijn broer. In de herfst gaan de koeien op stal en als het lente is mogen ze weer in de grazige weiden van de Hunzezone rennen. Zo is het altijd gegaan.
21 augustus | 16:00 - 22:00 | Fiction Day 2
In Kropsdam is iedereen gelukkig | Joren Molter
2016, 24 minuten
Voor zijn gelauwerde afstudeerfilm In Kropsdam is iedereen gelukkig keerde Joren Molter tijdelijk terug naar zijn roots. De onderkoelde zwarte komedie speelt zich af in een klein dorpje op het Groningse platteland.
Lammert doet geen vlieg kwaad. Hij woont met zijn sierduiven en zijn beste vriendin Frieda in het Groningse dorpje Kropsdam. Zijn rustige leven wordt ruw verstoord wanneer hij verdacht wordt van een deal met energiebedrijf GreenNow. Lammert is zich van geen kwaad bewust. Toch merkt hij dat het dorp hem anders begint te behandelen.
Oog om Oog | Milton Broen
2023, 23 minuten
In deze film noir-achtige korte film komt een postbode in de verleiding stiekem andermans brieven te lezen. Als hij in de liefdesbrieven van zijn buurvrouw geheime berichten ontdekt, komt hij in een paranoïde toestand terecht.
Amsterdam, 1962. Een zonderlinge postbode woont nog bij zijn controlerende ouders. Ondanks de door hem afgelegde eed, kan hij het niet laten om zijn neus in andermans brieven te steken. Vooral het pikante briefcontact tussen zijn buurvrouw en haar minnaar laten hem niet los. Al gauw begint zijn nieuwsgierigheid tegen hem te werken. Waarom doet iedereen zo afstandelijk? En die mannen met hoeden, wat moeten die toch van hem? Op het moment dat zijn paranoia boven de wetten der natuur en algehele redelijkheid uitstijgt, komt hij oog in oog te staan met zijn voyeurisme.
22 augustus | 16:00 - 22:00 | Rockumentary Day 2
Open the gate | Bart Breman & Roland Dijksterhuis
2017, 18 minuten
In 1986 neemt de Groninger heavy metalband Vortex een videoclip op bij het nummer 'Open the Gate'. Het wordt direct een hit; de in Bourtange opgenomen videoclip wordt zelfs gedraaid op het Engelse Sky Channel en MTV. In Groningen worden zanger Jurjen 'Thundervox' Tichelaar en gitarist Martjo 'Whirlewolf' Brongers nageroepen op straat en een grote doorbraak lijkt binnen handbereik. In de tweede helft van de jaren tachtig wordt klassieke heavy metal echter steeds minder populair en Vortex is al zo'n vreemde eend in de bijt in Groningen, met hun theatrale uitstraling, schmink en nepbloed. Toch trekken de eigenzinnige jongens van Vortex zich daar niets van aan.
Dertig jaar later blikken Jurjen en Martjo terug op het ontstaan van het nummer dat hun lijflied is geworden. Tot op de dag van vandaag moet 'Open the Gate' bij elk concert gespeeld worden. Een Rockumentary over hoe een liedje een klassieker wordt, over hoe gewoon niet gek genoeg is en over altijd blijven doen wat je leuk vindt.
A Good Night Out | René Duursma
Wat betekent het om vrijwillig te werken in een club als VERA Groningen. Wat is je drijfveer, wat brengt het je? Marinke Kerkhoff is een van de ruim tweehonderd vrijwilligers die zich met regelmaat inzetten voor de kelderbar. Dat is haar favoriete plek binnen VERA. Zij neemt ons mee naar een goede avond uit in haar club.
Little Ritz and his Rocking Butterflies | Koen van Krimpen
17 minuten
Eind jaren vijftig, toen de meeste Nederlandse jongens nog ‘gewoon’ accordeon spelen, werd in Groningen een van de allereerste rock ’n roll bands opgericht door een stel Indonesische jongens en een meisje. Waar de band begint in het legendarische jeugdhonk ’t Krotje, wordt Little Ritz and his Rocking Butterflies al snel ongekend populair en schoppen ze het zelfs tot een optreden op nationale televisie. Zelfs over de grens worden ze nog altijd gezien als de band die de Duitsers kennis liet maken met de rock ’n roll. In de Rockumentary van Koen van Krimpen wordt een hommage gebracht aan de Indische vaandeldragers van de rock ’n roll.
23 augustus | 16:00 - 22:00 | Doc Day 4
Jaap Kraayenhof Maquettebouwer | Jasper Huizinga
6 minuten
Een kort portret van maquettebouwer Jaap Kraayenhof uit Groningen, die bijna uitsluitend al zijn maquettes bouwt van hout. Dit portret was te zien als voorfilm bij de première van de documentaire "in context" in 2012 in het Grand Theatre in Groningen.
Huilende Bruiden | Tom Tieman
2024, 27 minuten
In de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen staan oude, grote herenboerderijen, ooit gebouwd tijdens de welvaart van de Graanrepubliek eind 19e eeuw. Nu verkommeren veel van deze monumentale panden, te groot en kostbaar om te onderhouden. Huilende Bruiden worden de oude boeren kathedralen van weleer ook wel genoemd.
In Huilende Bruiden, een sprookjesachtige documentaire van Groningse filmmaker Tom Tieman, reflecteren twee herenboerderijen op hun verval. De bewoners doen hun best om de boerderijen te behouden, maar ze kunnen niet op tegen grotere krachten. Is redding nog mogelijk, en hoe kijken de boerderijen zelf naar hun naderende ondergang? Hoe is het om stil te blijven staan, terwijl alles om je heen in beweging is – als zelfs de normaal zo vaste grond begint te trillen?
Het karretje van Fabian | Okki Poortvliet
15 minuten
Fabian bouwt zijn huis op een oude kar die hij zelf zal trekken. Zijn plan is om met dit huis op wielen naar Servië te wandelen. Dan blijkt dat het bouwen van de kar op zichzelf al een hele reis is. Waar brengt het karretje Fabian?
24 augustus | 14:00 - 22:00 | Groninger Archieven
Filmmateriaal uit de archieven.
Deel deze pagina