Spring naar inhoud

Hebben we straks nog wel een leefbare aarde?

Peter Kuipers Munneke & Rebekka de Wit i.s.m. Research Centre for Arts & Society/RUG

In deze interviewreeks gaat presentator Jelte Posthumus (historicus, podcastmaker en docent) met gasten in gesprek over kunst & cultuur, migratie & diversiteit en een leefbare aarde. 

Wil je ook naar de andere gesprekken? Koop een combiticket en krijg een fijne korting. 

Entree
€ 10,-
Duur
75 minuten
Taal
Nederlands gesproken
Toegankelijkheid
Bekijk tijden
© Jantina Talsma

Peter Kuipers Munneke & Rebekka de Wit | Hebben we straks nog wel een leefbare aarde?

Over het algemeen hebben rechtste politieke partijen niet per se een erg groene agenda, uitzonderingen daargelaten. Wat betekent dat voor onze toekomst, nu Europa een ruk naar rechts maakt? Hebben we straks nog wel een leefbare aarde? We gaan erover in gesprek met Peter Kuipers Munneke en Rebekka de Wit. Peter kennen we natuurlijk vooral als weerpresentator voor de NOS. Daarnaast is hij gepromoveerd poolonderzoeker. Hij heeft een gedegen kennis van klimaatverandering en de effecten voor Nederland en de wereld. Rebekka de Wit is schrijver en performer. Met Anoek Nuyens en Erik Whien, vormt ze samen theatergezelschap Bureau Vergezicht. Met Anoek Nuyens maakte zij de voorstelling De zaak Shell, waarin te zien is hoe iedereen in het klimaatdebat zijn verantwoordelijkheid doorschuift en wat dat tot gevolg heeft.

Speeldata

Vrijdag 23 augustus

Beschikbare tijden

21:00

Over de artiest

Peter Kuipers Munneke
Peter Kuipers Munneke is weerpresentator en gepromoveerd poolonderzoeker. Sinds 2005 is hij op wetenschappelijke expedities geweest naar Groenland, Antarctica, en het Noordpoolgebied. Daar kampeerde hij op gletsjers om waardevolle meetgegevens te verzamelen. Hij heeft een gedegen kennis van klimaatverandering en de effecten voor Nederland en de wereld. Daarnaast verzorgt hij voor de NOS de dagelijkse weersverwachting op televisie en radio. Ook deelt hij zijn brede kennis over weer en klimaat in reportages en nieuwsitems, van fijnstof tot El Niño en van tornado's tot het verdwijnen van het zeeijs. Hij studeerde natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en promoveerde in 2009 als poolonderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Sinds zijn verschijning als weerpresentator bij de NOS staat hij met één been in de wetenschap en met het andere in de samenleving. Peter neemt zijn publiek mee in zijn enthousiasme voor weer en klimaat, en is als geen ander in staat om complexe wetenschap op een begrijpelijke manier uit te leggen. Waarom is een weersverwachting over 14 dagen niets waard, maar kunnen we wel iets zeggen over het klimaat in 2100? Waardoor stijgt de zeespiegel en wat kunnen we eraan doen? 

Rebekka de Wit 
Rebekka de Wit is schrijver en performer. Samen met Anoek Nuyens en Erik Whien vormt ze theatergezelschap Bureau Vergezicht. Ze is columnist bij de Groene Amsterdammer en de Standaard, publiceerde de roman We komen nog één wonder tekort en de essaybundel Afhankelijkheidsverklaring. Op dit moment werkt ze aan een essaybundel rond taal en de klimaatcrisis en een solovoorstelling die in 2025 in premiere zal gaan. Ook werkt ze op dit moment met Anoek Nuyens aan een dramaserie voor de Nederlandse televisie over de staalfabriek Tata Steel in Ijmuiden.