Onderzoekers Karen Hollewand en Rina Knoeff (RUG) gaan met je in gesprek over menstruerende mannen en andere vrouwenzaken. Ze bekijken de gender gezondheidskloof door een geschiedkundige bril en stellen zichzelf de vraag hoe de geschiedenis ons kan helpen om die kloof te dichten.
Vrouwen zijn het slachtoffer van een millennia-oude traditie die het vrouwenlichaam ziet als minderwaardig. Hierdoor worden vrouwen in medisch onderzoek en in de spreekkamer minder serieus genomen. Menstruatie werd bijvoorbeeld eeuwenlang geassocieerd met onreinheid en hekserij, waardoor PMS en menopauze nu te weinig aandacht krijgen. De recente aandacht voor de gezondheid van vrouwen zit vol met deze en andere cliché’s over typische ‘vrouwenkwalen’ en patriarchale mannen.
In deze lezing vragen Hollewand en Knoeff zich af of alle verhalen over vroeger wel kloppen. Als menstruatie zo’n taboe was, hoe kunnen we dan verklaren dat mannen vroeger ook menstrueerden? Waarom was een orgasme vroeger belangrijker voor de vrouw dan de man? Hoe komt het eigenlijk dat dokters eeuwen geleden vooral non-binair dachten? Hoe kan een andere blik op de geschiedenis ons helpen de gender gezondheidskloof te dichten?
Exclusief € 1 servicekosten per gehele online transactie