Spring naar inhoud

Femme fatale, verraadster of staatsvijand?

Groninger Archieven met Marieke Dwarswaard, Wil Schackmann, Hessel de Walle en Dineke van der Wal

Femmes fatales, verraadsters of staatsvijanden blijken door nieuw (archief)onderzoek soms verzetsheldinnen, feministen en medeondernemers te zijn. Hoe stellen we ons beeld over historische vrouwen bij?

Entree
€ 7,-
Duur
60 minuten
Taal
Nederlands gesproken
Toegankelijkheid
Bekijk tijden
© Club Patriotique de femmes, ca. 1790. Vervaardiger: Jean-Baptiste Lesueur, Musée Carnavalet Histoire de Paris

Onderzoek tegen stereotypes

In de geschiedschrijving gaat het vaak over mannen. Vrouwen komen beduidend minder aan bod. Wanneer er wel over vrouwen wordt geschreven dan wordt er vaak een eenzijdig of negatief beeld geschetst. De stereotypen waar historische vrouwen mee te maken kregen, leven nog steeds voort in onze beeldvorming over deze vrouwen. Gelukkig kan historisch (archief)onderzoek daar verandering in brengen. 

In een paneldiscussie gaat Dineke van der Wal (historica en publieksadviseur bij Groninger Archieven) in gesprek met Marieke Dwarswaard, Wil Schackmann en Hessel de Walle over de vrouw achter een van de eerste internationale ondernemers is Nederland, over verraadsters, femmes fatales en mannenverslindsters. Met diepgaander onderzoek blijken ze verzetsheldinnen, feministen en medeondernemers.

Speeldata

De voorverkoop begint op 7 juli om 12.00 uur

Vrijdag 22 augustus

Beschikbare tijden

20:30

Over de artiest

Marieke Dwarswaard is onderzoeker in Groningen en promoveerde met Meer dan een monument - een culturele biografie van de Groningse ondernemersfamilie Scholten. In dit proefschrift is er naast de mannen ook aandacht voor de vrouwen uit deze familie.

Wil Schackmann beschrijft in Etta Palm. Van Nederlands eerste feministe tot staatsvijand het onbekende levensverhaal van de Groningse Etta Palm die participeerde in de Franse Revolutie van 1789. Zij correspondeerde met stadhouder Willem V en zette zich als een van de eersten in voor de vrouwenzaak, maar is in het verleden vaak afgeschilderd als spionne of lellebel.
Hessel de Walle gunde Esmée van Eeghen eerherstel en nam het initiatief. Dankzij Marre Sloots, conservator Fries verzetsmuseum, kreeg ze dit ook werkelijk. Van femme fatale naar de verzetsvrouw die ze in beginsel was. Vragen en onduidelijkheden uit eerdere geschiedschrijving over Van Eeghen krijgen in Verzetsvrouw Esmée van Eeghen: Van een kort leven en een lange weg naar eerherstel zorgvuldig onderbouwde en gedocumenteerde antwoorden.