Spring naar inhoud

Het mysterie van de oceaan

Erik van Sebille i.s.m. Studium Generale Groningen

We weten meer over het oppervlak van Mars dan over de bodem van onze eigen oceaan. Waarom is de oceaan zo moeilijk in kaart te brengen, en wat staat er eigenlijk op het spel? Oceanograaf Erik van Sebille neemt je mee op een meeslepende reis over de wereldzeeën en laat zien waarom de oceaan een stem nodig heeft – en wie daarvoor opstaat.

Entree
€ 8,-
Duur
75 minuten
Taal
Nederlands gesproken
Toegankelijkheid
Bekijk tijden
© Erik van Sebille

Waarom heet deze planeet eigenlijk ‘Aarde’, als ze vooral oceaan is?

Zeventig procent van de oppervlakte van onze planeet is oceaan. We hebben betere kaarten van het oppervlak van de planeet Mars, dan van de bodem van onze eigen oceaan. Hoe kan dat toch? Waarom is het zo moeilijk om de oceaan in kaart te brengen? Hoe doen oceanografen dat eigenlijk? En wat voor uitdagingen komen ze tegen op zee? In dit theatercollege neemt oceanograaf Professor Erik van Sebille je mee op een reis door de wereldzee. Aan de hand van zijn eigen, bijna-fatale reis naar Antarctica vertelt hij hoe de oceaan een cruciale rol speelt in het wereldwijde ecosysteem en het klimaat. Over hoe het hemzelf en collega-klimaatwetenschappers raakt om met eigen ogen te aanschouwen hoe slecht het met de oceaan gaat, en hoe hij de barricaden opgaat, om de oceaan de stem te geven die hij nodig heeft. 

Speeldata

De voorverkoop begint op 7 juli om 12.00 uur

Dinsdag 19 augustus

Beschikbare tijden

15:00

Over de artiest

Hoogleraar Erik van Sebille is oceanograaf en klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet naar het transport van plastic en plankton door oceaanstromingen in een veranderend klimaat. In totaal is hij meer dan zes maanden op zee geweest voor oceanografische expedities, waaronder in 2013 met de Australasian Antarctic Expedition naar Commonwealth Bay op Antarctica. Al vanaf zijn studententijd is Erik bezig met toneel, wetenschapscommunicatie en publiekslezingen. In 2017 heeft hij samen met componist Stef Veldhuizen het theaterproject Music by Oceans gemaakt, waarin ze de gegevens van meetinstrumenten in de oceaan vertaalden in muzikale stukken voor strijkkwartet.