Spring naar inhoud

HOOP #3 | Verborgen stadsnatuur

Menno Schilthuizen & Agnes van den Berg i.s.m. Platform GRAS

Hoe roerig de tijden ook zijn, en hoe ingewikkeld ook de vraagstukken waarvoor we met z’n allen staan: we mogen nooit de moed verliezen. Daarom is GRAS ook in 2025 terug met HOOP op Noorderzon. Ook in deze vierde editie gaat het over de grote opgaven die op ons bord liggen: van klimaatverandering, biodiversiteit en de energiecrisis tot een overspannen woningmarkt en de groeiende verschillen tussen arm en rijk – om er maar een paar te noemen. 

Wil je ook naar de andere gesprekken van HOOP? Koop een combiticket met korting!

Entree
€ 9,-
Duur
80 minuten
Taal
Nederlands gesproken
Toegankelijkheid
Koop tickets

HOOPvolle gesprekken

Hoop, bij wijze van tegengif voor moedeloosheid, hebben we hard nodig. Daarom schotelen GRAS en Noorderzon je sinds 2022 een remedie voor. Drie gesprekken, met drie gasten die zelf vooraf hun gesprekspartner kiezen. Er zitten mensen op het podium die elkaar nog niet of nauwelijks kennen, maar vanuit verschillende perspectieven met dezelfde opgaven bezig zijn. Tijdens HOOP ontmoeten ze elkaar en krijgen ze volop de tijd voor een goed gesprek. En dat alles zónder gespreksleider. 

Wat de gasten bindt? Ambitie, visie en de wil om met de grote opgaven van vandaag aan de slag te gaan. Samen gaan ze op zoek naar hoopvolle perspectieven op stad, landschap en samenleving. 

Hè? Natuur in de stad? Jazeker! 
Zo vind je er verschillende soorten broedvogels, vissen en vleermuizen. De stad vormt voor veel dier- en plantensoorten een rijk ecosysteem. Stadsnatuur is daarom van groot belang voor het behouden van biodiversiteit. Voor sommige dieren is de stad een voedselrijk rotslandschap. Andere doen zich tegoed aan het aangelegde stadsgroen. Deze parken en ander groen zorgen ook nog eens voor verkoeling bij extreme hitte en vangen bij extreme buien regenwater op. Stadsnatuur draagt bij aan de gezondheid van mens én dier.  

Als evolutiebioloog en hoogleraar kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Universiteit van Leiden bestudeert Menno Schilthuizen hoe dieren zich aanpassen. Hij richt zich in het bijzonder op insecten en slakken.Daarbij is hij vooral geïnteresseerd in snelle evolutie, in natuurlijke situaties of in situaties die door mensen zijn beïnvloed. Met zijn boeken Darwin in de Stad (2022)en Darwin in de Achtertuin (2025) betrekt Schilthuizen een breed publiek bij zijn zoektocht. Na het lezen bekijk je vol verwondering en met een heel andere blik de stad en je achtertuin. 

De interesse voor natuur is er ook bij wetenschapper, onderzoeker en omgevingspsycholoog Agnes van den Berg. En dan met name voor het belang van de natuur voor de gezondheid en het welzijn van de mens. Met haar eigen bureau Natuurmensen doet ze sinds 2012 omgevingspsychologisch onderzoek. Daarnaast was ze van 2012 tot 2021 bijzonder hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds januari 2025 werkt Van den Berg als wetenschappelijke partner samen met de Universiteit Twente. Haar boek Dichter bij de Natuur (2024) is het resultaat van meer dan dertig jaar onderzoek naar wat de natuur voor ons als mensen betekent.  

Op de derde en laatste avond van HOOP gaan deze twee onderzoekers en natuurliefhebbers de dialoog aan. Waar vinden ze elkaar? En waar verschillen ze van mening? Wat kunnen ze van elkaar leren? En waar putten ze hoop uit voor de toekomst? 

Speeldata

Zondag 17 augustus

Beschikbare tijden

Menno Schilhuizen