Spring naar inhoud

HOOP #1 | Op de barricades voor verandering

Wilma Kempinga & Johan Vollenbroek i.s.m. Platform GRAS

Hoe roerig de tijden ook zijn, en hoe ingewikkeld ook de vraagstukken waarvoor we met z’n allen staan: we mogen nooit de moed verliezen. Daarom is GRAS ook in 2025 terug met HOOP op Noorderzon. Ook in deze vierde editie gaat het over de grote opgaven die op ons bord liggen: van klimaatverandering, biodiversiteit en de energiecrisis tot een overspannen woningmarkt en de groeiende verschillen tussen arm en rijk – om er maar een paar te noemen. 

Wil je ook naar de andere gesprekken van HOOP? Koop een combiticket met korting!

Entree
€ 9,-
Duur
80 minuten
Taal
Nederlands gesproken
Toegankelijkheid
Koop tickets

HOOPvolle gesprekken

Hoop, bij wijze van tegengif voor moedeloosheid, hebben we hard nodig. Daarom schotelen GRAS en Noorderzon je sinds 2022 een remedie voor. Drie gesprekken, met drie gasten die zelf vooraf hun gesprekspartner kiezen. Er zitten mensen op het podium dieelkaar nog niet of nauwelijks kennen, maar vanuit verschillende perspectieven met dezelfde opgaven bezig zijn. Tijdens HOOP ontmoeten ze elkaar en krijgen ze volop de tijd voor een goed gesprek. En dat alles zónder gespreksleider. 

Wat de gasten bindt? Ambitie, visie en de wil om met de grote opgaven van vandaag aan de slag te gaan. Samen gaan ze op zoek naar hoopvolle perspectieven op stad, landschap en samenleving. 

Op de barricades voor verandering
Scholen vervullen een cruciale rol in buurten, wijken, dorpen, onze samenleving en in ons leven. Een goed schoolgebouw is daarom belangrijk. Op school en op het schoolplein ontmoet je elkaar. Het zijn plekken waar herinneringen gemaakt worden. Toch wordt in Nederland elke week zo’n plek gesloopt. En dat terwijl een oude school met de juiste renovatie en transformatie weer als nieuw kan worden. Dat is ook nog eens goed voor het klimaat.  

Waarom gaan we niet beter om met wat er al is? En hoe bereiken we die verandering? Wilma Kempinga is de drijvende kracht achter stichting Mevrouw Meijer, die zich al vijftien jaar inzet voor goede en karaktervolle schoolgebouwen. Slopen? Dat staat niet in haar woordenboek.  

Misschien heeft Johan Vollenbroek het antwoord op bovenstaande vragen. De stikstofstrijder richt zich met zijn milieuadviesbureau Mobilisation for the Environment op bezwaarprocedures en processen tegen bedrijven die niet aan de milieurichtlijnen voldoen. En met resultaat. Zo won hij in 2019 een zaak tegen de Nederlandse Staat, waardoor alle stikstof-uitstotende projecten werden stilgelegd. Vollenbroek strijdt voor een beter milieu en voor het behoud van de natuur in Nederland. Voor zijn verdiensten ontving hij onder meer de Heimans en Thijsse-prijs in 2021. 

Tijdens de eerste avond van HOOP gaan Wilma Kempinga en Johan Vollenbroek met elkaar in gesprek. Ze kennen elkaar nog niet, en dat maakt het des te interessanter. Twee activisten, elk met een andere achtergrond, die zich hard maken voor een betere wereld. In hun strijd voor verandering vinden ze elkaar. Samen gaan ze op zoek naar een hoopvol perspectief.  

Speeldata

Vrijdag 15 augustus

Beschikbare tijden

Wilma Kempinga
Johan Vollenbroek