In Stadsuitleg gaan GRAS en Noorderzon met hulp van de leden van Atelier Stadsbouwmeester van de gemeente Groningen en ontwerpers en andere experts die Stad en Ommeland op hun duimpje kennen op zoek naar antwoorden. Noem het een snelcursus stedenbouw en stadsontwikkeling, waarin je binnen een uur helemaal bijgepraat wordt.
In iedere aflevering behandelen we twee onderwerpen. Daarnaast is er volop ruimte voor vragen. Domme vragen, slimme vragen, rare vragen, leuke vragen, toekomstvragen en erfgoedvragen: alles mag. Iedere aflevering behandelen we er minimaal vijf.
En mochten de experts het echt niet weten, dan zetten we een hulplijn in. Niemand gaat met zonder antwoord deur uit! Na afloop snap je na afloop ineens een stuk beter waarom de stad er zo uitziet als ‘ie eruitziet.
Heb je al een vraag voor ons panel? Mail die dan alvast naar info@platformgras.nl
Dinsdag 27 augustus 15.00-16.00| Hoogbouw of gewoon wat hoger bouwen?
Sinds jaar en dag is de Martinitoren het hoogste gebouw van de stad Groningen. Maar hoe heilig is die 97 meter eigenlijk? Moeten we veel verder de lucht in? Of is het een beter idee om gewoon wat hoger te bouwen?
Met het recent verschenen Handboek Hoger Bouwen maakt de gemeente Groningen een duidelijke keus. Samenhang tussen hoogte, plek en programma staat voorop. Want zo worden de ambities op het vlak van wonen en leefbaarheid het best gediend.
Deze eerste Stadsuitleg gaat over de ietwat moeizame relatie van de stad met hoogbouw en het hoe en waarom van het Handboek Hoger Bouwen. Het panel bestaat uit Ruben Wiersma en Rob Brink van Atelier Stadsbouwmeester die beide aan het handboek werkten.
Woensdag 28 augustus 15.00-16.00| Groeiende stad: stadsuitbreiding en stadsontwikkeling
Sinds jaar en dag worden er plannen gemaakt als basis voor de stadsontwikkeling. Sinds pakweg 1901 heeft ieder uitbreidingsplan wel z’n sporen nagelaten, van het Plan van Uitleg van Mulock Houwer uit 1903 en de plannen van Berlage en Schut uit 1928 en 1932 tot de structuurplannen van na de oorlog.
Momenteel is de omgevingsvisie The Next City de onderlegger van de stadsontwikkeling. En die gaat de komende periode een grote update tegemoet. Meer dan genoeg reden om Stadsbouwmeesters Ben van der Meer en Michiel Van Driessche aan het woord te laten. Zij hebben namelijk een prominente rol bij de update.
Wat ligt er op ons bord? Wat kunnen we leren van de oude uitbreidingsplannen en structuurplannen? En op welke plekken in ze stad zie je eigenlijk de invloed van Berlage, Schut en Mulock Houwer nog terug?
Donderdag 29 augustus 15.00-16.00| Parken en de waarde van groen en stadsnatuur
Dat groen van grote waarde is voor de stedeling, weten we al heel lang. Duik maar eens in de plangeschiedenis van het Noorderplantsoen en het Stadspark. Het staat bol van de verwijzingen naar de waarde van groen voor lichaam en geest.
Ook tegenwoordig worden die waarden nog altijd onderschreven. Maar er is meer. Het veranderende klimaat, het intensieve gebruik van de openbare ruimte en de noodzaak om veel meer aandacht te geven aan natuur en biodiversiteit maakt groen in de leefomgeving misschien wel belangrijker dan ooit.
Marinke Steenhuis weet veel zo niet alles van de Groninger parken, en helemaal van het Stadspark. En ook landschapsarchitect Michaël Rouwendaal van LAOS is vrijwel iedere dag bezig met het ontwerp van onze leefomgeving. Niet alleen in de stad, maar ook in de dorpen in het ommeland. Een uitstekend duo dus om het een uur lang te hebben over onze parken en de waarde van groen en stadsnatuur.
Exclusief € 1 servicekosten per gehele online transactie