In zijn nieuwe boek Doe zelf normaal (2023) zet ethicus, rechtsfilosoof, romancier en NRC-columnist Maxim Februari uiteen hoe ons rechtssysteem langzaam maar zeker vervangen wordt door een nieuw systeem waarin ons menselijk gedrag digitaal gedirigeerd wordt. De rechtsstaat staat volgens Februari behoorlijk onder druk door ons technocratisch enthousiasme. Want wat betekent het eigenlijk dat we steeds meer uit handen geven aan het digitale domein? Algoritmen weten beter wat we willen dan wijzelf, dus waarom zouden we ze niet gebruiken in onze besluitvorming? Waarom nog een debat voeren als de berekening zuiver is? Burgers zijn verworden tot brokken data: uitleesbaar, manipuleerbaar, voorspelbaar - er is geen speelruimte meer en daardoor staat de rechtsstaat en dus de democratie op het spel. We menen het spel te controleren, maar in wezen controleert het spel ons.
In deze spiksplinternieuwe interviewreeks gaat presentator Jelte Posthumus (historicus, podcastmaker en docent) met vier gasten in op het thema Samen Leven. Wat is de impact van algoritmes en dataficatie op onze rechtsstaat, democratie en samenleving? Waar in de geïndividualiseerde wereld vinden we nog gemeenschappelijkheid? Hoe kunnen we elkaar politieke, fysieke en geestelijke ruimte geven en wat maakt het leven überhaupt zinvol? Het zijn inderdaad urgente vragen die gesteld worden door de vier gasten, Maxim Februari, Marjan Slob, Thijs Lijster en Fokke Obbema. Zoals elk jaar speelt kunst een centrale rol in de interviewreeks: elk gesprek begint daarom vanuit een kunstwerk dat veel indruk heeft achtergelaten op de gast en verbonden is aan de thematiek.
Deze voorstelling valt onder het programmathema Tijd & Identiteit. Wanneer je 3 of meer voorstellingen uit één thema bezoekt, ontvang je 10% korting op je kaarten. Lees hier meer.
Exclusief € 1 servicekosten per gehele online transactie