Spring naar inhoud

Samen Leven: Thijs Lijster

i.s.m Arts in Society/RUG

In deze spiksplinternieuwe interviewreeks gaat presentator Jelte Posthumus (historicus, podcastmaker en docent) met vier gasten in op het thema Samen Leven. Hoe kunnen we elkaar politieke, fysieke en geestelijke ruimte geven?

Entree
€ 9,-
Duur
75 minuten
Taal
Nederlands gesproken
Toegankelijkheid
Bekijk tijden
© Jan Westerhof

Wat we gemeen hebben

Kunst- en cultuurfilosoof Thijs Lijster is duidelijk: de economische crisis, de pandemie en de klimaatcatastrofe hebben een deuk geslagen in ons (neoliberale) zelfbeeld als zelfstandige individuen. We kunnen het niet in ons eentje rooien en dus gaan er steeds meer stemmen op die pleiten voor een zoektocht naar ‘gemeenschapszin’. Maar wat verbindt ons eigenlijk? Thijs Lijster presenteert in zijn boek Wat we gemeen hebben (2022) het idee van de zogenaamde commons, of meenten. De meent is kortweg alles wat ‘voor iedereen’, maar ‘van niemand’ is. Lijster heeft in zijn boeken en ander schrijfwerk al talloze malen laten zien hoe we als samenleving het kapitalisme de rug zouden kunnen toekeren. In zijn nieuwste boek doet hij dat opnieuw. Misschien bieden de commons een alternatief voor het neoliberalisme dat de planeet en de samenleving(en) in zijn greep heeft. Jelte gaat met Lijster op zoek naar de mogelijke betekenis van de meent in de 21ste eeuw. 

Speeldata

Zondag 20 augustus

Beschikbare tijden

21:00
© Harry Cock

Over de artiest

Thijs Lijster is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn boeken De grote vlucht inwaarts (2016) en Kijken, proeven, denken (2019) werden genomineerd voor de Socrates wisselbeker, de eerste bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. In de reeks Nieuw Licht publiceerde hij het pamflet Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw. In oktober 2022 verscheen zijn boek Wat we gemeen hebben bij de Bezige Bij.