Kan onze leefomgeving ons helpen langer gezond te blijven? Kan het ons inspireren om meer te bewegen? Kan het, net als een gezonde levensstijl, een medicijn zijn tegen welvaartsziekten als obesitas en diabetes? Hoe zorgen we voor schoon water en schone lucht? Welk effect heeft de verandering van het klimaat op onze gezondheid? En welke rol spelen natuur en biodiversiteit?
Voor landschapsarchitect Mathijs Dijkstra en gezondheidseconoom Jochen Mierau leidt het geen twijfel: een gezonde leefomgeving doet ertoe. Misschien wel meer dan we denken. Maar hoe zorg je dat die leefomgeving ook daadwerkelijk gezonder wordt? Kan het helpen om de groeiende verschillen tussen arm, rijk, gezond en ongezond kleiner te maken? Wat zijn nou eigenlijk de grootste bedreigingen? En niet onbelangrijk: waar kunnen het ontwerp en de gezondheidseconomie elkaar vinden?
Mathijs Dijkstra studeerde landschapsarchitectuur aan Wageningen Universiteit. Met zijn bureau LAOS werkt hij aan opgaven binnen en buiten de stad: van de herinrichting van tal van historische dorpskernen in de gemeente Eemsdelta, plannen voor herstel van de Hunzeloop en klimaatadaptieve landschappen in Groningen en Zeeland. Daarnaast was hij een van de eerste landschapsarchitecten in Nederland die zich weer verdiepte in de ooit innige relatie tussen de kwaliteit van de leefomgeving en onze gezondheid.
Jochen Mierau is hoogleraar Economie van de Volksgezondheid. Zijn onderzoek concentreert zich op gezondheidsverschillen. In 2016 legde hij de basis voor de Aletta Jacobs School of Public Health. Tot de zomer van 2022 was hij daar wetenschappelijk directeur. Sinds 1 juli 2022 is hij wetenschappelijk directeur bij de data- en biobank Lifelines, de grootste data- en biobank van Nederland. Ruim 167.000 Nederlanders bieden al 15 jaar vrijwillig inzicht in hun gezondheid. Daarmee geven we antwoorden op de vragen van nu, vergroten we de kennis over ziektes en brengen we realtime de impact van ziektes in kaart.
Exclusief € 1 servicekosten per gehele online transactie