Waarom betaalde de Nederlandse staat 150 miljoen voor De Vaandeldrager van Rembrandt, en hoezo gaan er kapitalen om in de handel van digitale plaatjes van verveelde apen? Wordt de waarde van kunst bepaald door wat de gek ervoor geeft, of via curatoren, kunstcritici en museumdirecteuren? We drukken de waarde van kunst al snel uit in geld, maar is de prijs van een werk een realistische reflectie van de waarde ervan, en wat zegt dit over onze samenleving? Kan een kunstenaar die kritisch reflecteert op de commerciële markt uit handen blijven van diezelfde machine?
En wat hebben kunstliefhebbers aan speculatieve investeringenwaardoor schilderijen in zwaar beveiligde depots verdwijnen - dat is toch per definitie knap waardeloos? Jelte gaat in gesprek met Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, en kunstsocioloog Olav Velthuis (Talking Prices, 2007), die als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet op het snijvlak van economische en cultuursociologie.
Denken door kunst
Kunst biedt ons een lens om de wereld door te bezien. Een andere lens dan bijvoorbeeld journalistieke of wetenschappelijke berichtgeving. Kunst reflecteert, reageert op en verkent onze samenleving - in het verleden en het heden en blikt vooruit op de toekomst. In deze interviewreeks gaat moderator Jelte Posthumus (historicus, podcastmaker en docent) in gesprek met uiteenlopende gasten. Hoe kijken we door en vanuit kunst naar actuele maatschappelijke thema's?
Deze voorstelling valt onder het programmathema Wortels & wegen. Wanneer je 3 of meer voorstellingen uit één thema bezoekt, ontvang je korting op je kaarten. Lees hier meer.
Exclusief € 1 servicekosten per gehele online transactie