Dataïsme is het ideologisch geloof dat we alles om ons heen te vangen en controleren door te tellen, meten en wegen. Data draagt de belofte in zich van informed decisions, van superieure inzichten, wensvervulling en besluiten, maar van wie zijn de data eigenlijk en wie beschermt ons tegen deze (gestolen) data? Bestaat er een kantelpunt waarop onze data-afhankelijkheid onomkeerbaar is of zijn we dat punt al voorbij? En wat als nóg meer data onze informed decisions niet beter maken, als we een data-piek bereiken – wat voor wereld wacht ons dan?
Een groeiend aantal kunstenaars gebruikt data en algoritmes in hun werk. Als ze zichzelf hiermee op den duur niet overbodig maken, zouden ze hét tegenwicht kunnen zijn om weer grip te krijgen op onszelf. Of is onze enige redding het indrukken van de deleteknop – maar waar vinden we die? In gesprek met mediatheoreticus en internetcriticus Geert Lovink, tevens hoogleraar Kunst en Netwerkculturen (UvA) en schrijver van o.a. Sad by Design (2019) en Stuck on the Platform (2022), en kunsttheoreticus en beeldend kunstenaar Rosa Menkman, gespecialiseerd in glitchkunst.
Denken door kunst
Kunst biedt ons een lens om de wereld door te bezien. Een andere lens dan bijvoorbeeld journalistieke of wetenschappelijke berichtgeving. Kunst reflecteert, reageert op en verkent onze samenleving - in het verleden en het heden en blikt vooruit op de toekomst. In deze interviewreeks gaat moderator Jelte Posthumus (historicus, podcastmaker en docent) in gesprek met uiteenlopende gasten. Hoe kijken we door en vanuit kunst naar actuele maatschappelijke thema's?
Deze voorstelling valt onder het programmathema Wortels & wegen. Wanneer je 3 of meer voorstellingen uit één thema bezoekt, ontvang je korting op je kaarten. Lees hier meer.
Exclusief € 1 servicekosten per gehele online transactie